Infosessie

Studievoormiddag Strategisch Omgevingsmanagement

Op 24 september 2018 namen tweehonderd toehoorders deel aan een door de Vlaamse overheid georganiseerd congres over huidige en toekomstige complexe projecten. Of het nu gaat om de realisatie van Oosterweel, de Nieuwe Sluis Terneuzen, de Noord-Zuidverbinding of stedelijke gebiedsontwikkeling, één zaak staat vast: strategisch omgevingsmanagement wordt een gamechanger. Het wordt dé sleutel om een grootschalig project op de agenda te plaatsen, draagvlak te creëren en de uitvoering vlot te laten verlopen. De procedure voor complexe projecten is ontstaan omdat bij dergelijke projecten vertragingen optraden.

 

Onvoldoende communicatie en samenwerking leidden tot een verlies aan draagvlak. Strategisch omgevingsmanagement vereist een oprechte interesse in de meningen en belangen van stakeholders. Goede afspraken en transparante afwegingen brengen ons tot een betrouwbare samenwerking en zo tot nieuwe vormen van besluitvorming. Dit hebben we geleerd van Oosterweel. Daar heeft de bredere en gezamenlijke zoektocht geleid tot creatieve en werkbare oplossingen.

 

Allemaal mooi op papier, maar hoe doe je dat nu concreet in de praktijk? Leert de ervaring dat hiermee daadwerkelijk tot realisatie kan worden overgegaan en dat gerechtelijke procedures kunnen worden voorkomen? Ontwaken we hiermee in een nieuwe en minder gejuridiseerde wereld? Op de studievoormiddag schetsen we vooreerst de basisprincipes en methodieken van strategisch omgevingsmanagement. We geven vervolgens een inkijk in de realiteit vanuit Vlaanderen en Nederland. Afsluiten doen we met een interactief panelgesprek met panelleden uit de diverse sectoren.

 

Dit evenement wordt georganiseerd door 2Mpact voor VVOR vzw.

Programma

09.00 u.

Onthaal met koffie

 

09.25 u.

Verwelkoming door Mr. Isabelle Larmuseau, Voorzitter VVOR

 

09.30 u.

Strategisch omgevingsmanagement: van nieuwe discipline tot gamechanger door dr. Rik Houthaeve, KU Leuven, Faculteit Architectuur, Sweco Belgium nv en Omgevingsmanager bij BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel)

 

10.00 u.

Good practices inzake omgevingsmanagement in Nederland door dhr. Patrick Voet (Rebel) en dhr. Jeroen Maas (Rijkswaterstaat): Ervaringen met A12 Lunetten-Veenendaal en de A2 Maastricht

 

11.15 u.

Ervaringen met omgevingsmanagement voor infrastructuurprojecten in Vlaanderen door dhr. Bart Van Camp, kabinetschef van Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts

 

11.45 u.

Interactief panelgesprek

 

12.30 u.

Broodjeslunch en netwerkmoment

 

14.00 u.

Einde

terug naar overzicht

Praktisch

Datum en tijd

7 december 2018 om 9u00



Locatie

Herman Teirlinck gebouw
Havenlaan 88
1000, Brussel



Deelnameprijs

VVOR-leden 100 euro* volledig aanvaard voor subsidie KMOp
Niet-leden 135 euro* volledig aanvaard voor subsidie KMOp

*exclusief 21% btw, inclusief broodjeslunch