Sector

25 september 2020

Verschillende partners uit de bouwsector lanceren eerste sectoroverschrijdende ethische code in Vlaanderen

ORI heeft samen met enkele partners uit de bouwsector de allereerste sectoroverschrijdende ethische code in Vlaanderen, 'Bouwen aan Ethiek', ondertekend. De bedoeling van deze code is het tot stand brengen van een werkklimaat van respect en vertrouwen.

 

"Onze wereld verandert razendsnel", zo stellen de initiatiefnemers vast. "We gaan vandaag heel anders met elkaar om dan twintig jaar geleden, zowel in de privésfeer als op de werkvloer. Om aan die evolutie tegemoet te komen, was de code nodig. Want ondanks goede bedoelingen loopt er al eens iets fout in de sector; een collega maakt een ongepaste mop, een leidinggevende overrompelt zijn nieuwe werknemer met opdrachten, een misverstand in de communicatie doordat iemand niet vertrouwd is met een bepaalde communicatietool."

De code moet nu dienen als een houvast, als een verzameling van afspraken waaraan iedereen op de vloer zich verbindt, om zo een werkklimaat van openheid, respect en vertrouwen te creëren, waar men respect heeft voor zijn medemens, en waar men partners ziet in plaats van concurrenten. Wegkijken kan niet meer want "Bouwen aan Ethiek" wordt vanaf nu opgenomen in de bestekken van de deelnemende opdrachtgevers. Met de hulp van vertrouwenspersonen en een ethische commissie willen de partners ook werken aan een veilige omgeving.

De ethische code kreeg de naam "Bouwen aan Ethiek" mee, en is tot stand gekomen door een krachtenbundeling van ORI (sectororganisatie Belgische advies- en ingenieursbureaus), OVIO (Onafhankelijke Vlaamse Infrastructuur Ontwerpers), de Vlaamse sectororganisatie Bouwunie, afvalwaterzuiveraar Aquafin, VlaWeBo (koepelorganisatie Vlaamse aannemers van wegenwerken) en VVSG (netwerkorganisatie lokale besturen). De partners kregen hierbij hulp van professor medische filosofie en ethiek Ignaas Devisch (UGent), die al verschillende organisaties op weg heeft geholpen naar een ethische code.

 

Hieronder vindt u het door de partners ondertekende charter 'Bouwen aan Ethiek'.

De ethische code kan worden gedownload op de website www.bouwenaanethiek.be of onderaan dit artikel (versie 25/09/2020). Bij vragen over deze code, neem dan zeker contact op met ons of mail rechtstreeks naar info@bouwenaanethiek.be. 

 

Dit initiatief werd eveneens opgepikt door Proximus, Knack en Engineeringnet

Documenten


Lees ook

Beleid

11 april 2024

Nieuwe EU-regels ter verbetering van de behandeling en hergebruik van stedelijk afvalwater

Op 10 april keurde het Europees Parlement het akkoord goed dat in januari 2024 met de Raad is bereikt over de herziening van de EU-normen voor waterbeheer en de behandeling van stedelijk afvalwater om de volksgezondheid en het milieu beter te beschermen.

lees meer

Partners

11 april 2024

Gidsen voor duurzaamheidsrapportage

Twee VBO-gidsen om grote ondernemingen en kmo’s te helpen bij hun ESG-rapportage

lees meer

Beleid

10 april 2024

Nieuw regelgeving voor voorschotten in overheidsopdrachten

De wet van 22 december 2023 heeft de regelgeving inzake overheidsopdrachten gewijzigd teneinde de toegang van KMO's tot die opdrachten te bevorderen. De belangrijkste maatregelen die door deze wet worden ingevoerd, hebben betrekking op de regels voor het toekennen van voorschotten.

lees meer