Pers

30 september 2020

Advies- en ingenieursbureaus versus corona 1.0

Begin maart vond het laatste fysieke ORI-event plaats in Gare Maritime te Brussel. Het opkomende croronavirus was toen al onderwerp van vele gesprekken, en handen schudden werd vervangen door een onhandige zwaai, maar de zware impact op onze economie en onze samenleving konden we op dat moment nog niet echt inschatten.

 

Dat veranderde allemaal twee weken later. Ook de Belgische advies- en ingenieursbureaus moesten plotseling hun manier van werken aanpassen. Thuiswerk en online meetings werden de norm. Dit was uiteraard ook het geval bij Tractebel, met 1.500 medewerkers één van de grootste advies- en ingenieursbureaus in België.

 

“Tijdens de eerste dagen hielden we samen met het managementteam talloze noodvergaderingen om ervoor te zorgen dat, wanneer een lock-down zou plaatsvinden, onze medewerkers vlot zouden kunnen overschakelen naar een efficiënte vorm van thuiswerken”, aldus Denis Lohest, CEO van Tractebel.

 

“Er is snel geschakeld. Enkel medewerkers wiens fysieke aanwezigheid cruciaal bleek, gingen naar kantoor of begaven zich on site, uiteraard volledig conform de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften opgelegd door de overheid. Toch mogen we niet vergeten dat de veranderingen van de ene dag op de andere werden ingevoerd. Iedereen moest zich aanpassen aan de nieuwe realiteit, wat voor sommigen resulteerde in een volledig sociaal isolement, en voor anderen in een plotseling gejongleer met werk, kinderen en een huishouden. We hebben hier als bedrijf op ingespeeld door een lijst van acties op te stellen die het leven van onze collega’s gemakkelijker en beheersbaarder moest maken.”, vult de CEO van Tractebel aan. “Eén van de meest essentiële zaken was het in stand houden van de sociale contacten. Om hierop in te spelen planden we onze Weekly Contact webinars in, waarbij we elke vrijdag iedereen rond de virtuele tafel verzamelden en onze gevoelens deelden via de Moodmeter. Dit was tevens het ideale moment om iedereen op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en beslissingen. Tijdens de Caring Tuesday webinars nodigden we een (zorg)professional of expert uit die verschillende onderwerpen aansneed, zoals COVID-19, angst, mindfulness, mentale gezondheid, ergonomie en non-verbale communicatie. Dit hielp onze medewerkers echt om de zaken te relativeren en bepaalde problemen aan te pakken.”

 

Net zoals bij heel wat advies- en ingenieursbureaus werd er ook hard ingezet op interne mobiliteit, beperken van tijdelijke werkloosheid, vlotte en transparante communicatie, hulp bij het organiseren van het thuiskantoor (aankoop bureaustoel, IT-materiaal, …), en nog veel meer. De rode draad doorheen de aanpak is de aandacht voor de medewerkers, en de solidariteit tussen collega’s.

 

“Ook de terugkeer vereist de nodige planning, want iedereen wordt geregistreerd en rotaties worden ingevoerd zodat een lage bezettingsgraad wordt gegarandeerd. Ik kan alleen maar concluderen dat ik oprecht onder de indruk ben van de veerkracht, vastberadenheid en creativiteit van onze teams en managers. Samen staan we sterk!”,  besluit Denis Lohest.

Dit artikel is tevens verschenen in Engineeringnet Magazine 28/nr 152 (september 2020).


Lees ook

Professioneel

19 oktober 2020

COVID-19: Telewerk is opnieuw de regel

Telewerk maakt deel uit van de maatregelen die op vrijdag 16 oktober 2020 werden overeengekomen ter bestrijding van het COVID-19-virus, net zoals de verplichte sluiting van de inrichtingen uit de horecasector. Voor advies- en ingenieursbureaus geldt dus ook weer de verplichting om waar mogelijk te telewerken.

lees meer

Sector

16 oktober 2020

Wijzigingsbesluit omgevingsvergunning goedgekeurd

Op 11 september 2020 keurde de Vlaamse Regering een besluit goed, waarmee wijzigingen worden aangebracht aan: het Omgevingsvergunningenbesluit; het besluit van 23 september 2016 houdende subsidiëring van de digitale behandeling van de omgevingsvergunning; Bijlage 1 van VLAREM.

lees meer

Sector

12 oktober 2020

Vlawebo: 'Code rood voor wegen- en rioleringsaannemers'

De openbare aanbestedingen voor wegen- en rioleringswerken zijn na het bouwverlof zo goed als stilgevallen. De orderboeken van de wegenbouwers slinken (ze zijn ondertussen één derde lager dan normaal), de onzekerheid in de sector neemt toe. VlaWeBo (Vlaamse Wegenbouwers) roept de aanbestedende overheden op om na de ‘coronadip’ het aanbestedingsritme snel weer op kruissnelheid te brengen. Er mogen zeker geen beschikbare middelen verloren gaan.

lees meer