Beleid

6 januari 2021

Het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap schiet uit de startblokken

Sinds 1 januari 2021 is het Vlaams Energieagentschap (VEA) versterkt met een deel van de afdeling Energie, Klimaat en Groene Economie (EKG) van het departement Omgeving tot één verzelfstandigd agentschap van de Vlaamse overheid, namelijk het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap of kortweg VEKA.  

Zij zullen de komende jaren het energie- en klimaatbeleid in Vlaanderen verder vorm geven en maken van het VEKA het coördinerend agentschap en aanspreekpunt voor energie en klimaat. Ze beseffen dat een succesvol energiebeleid afhankelijk is van een duurzaam klimaatbeleid én dat deze wisselwerking ook omgekeerd telt. 

Als Vlaams Energie- en Klimaatagentschap beschikken ze over een grotere slagkracht, bundelen ze expertise uit verschillende domeinen en werken ze nauwer samen om ons nog beter van dienst te zijn. Ze stimuleren rationeel energiegebruik, zetten in op een milieuvriendelijke en hernieuwbare energieproductie en streven naar een vermindering van broeikasgasemissies in Vlaanderen. Zo kunnen ze samen de transitie maken naar een klimaatneutrale, energie-efficiënte en duurzame Vlaamse samenleving.  

Geïnteresseerd in de missie van VEKA, concrete taken en nieuwe organisatiestructuur? Bezoek hier de website. 


Lees ook

Beleid

11 april 2024

Nieuwe EU-regels ter verbetering van de behandeling en hergebruik van stedelijk afvalwater

Op 10 april keurde het Europees Parlement het akkoord goed dat in januari 2024 met de Raad is bereikt over de herziening van de EU-normen voor waterbeheer en de behandeling van stedelijk afvalwater om de volksgezondheid en het milieu beter te beschermen.

lees meer

Partners

11 april 2024

Gidsen voor duurzaamheidsrapportage

Twee VBO-gidsen om grote ondernemingen en kmo’s te helpen bij hun ESG-rapportage

lees meer

Beleid

10 april 2024

Nieuw regelgeving voor voorschotten in overheidsopdrachten

De wet van 22 december 2023 heeft de regelgeving inzake overheidsopdrachten gewijzigd teneinde de toegang van KMO's tot die opdrachten te bevorderen. De belangrijkste maatregelen die door deze wet worden ingevoerd, hebben betrekking op de regels voor het toekennen van voorschotten.

lees meer