Sector

24 april 2021

Europese markt voor advies- en ingenieursbureaus: nieuwe groei wijst op optimisme na crisis

Als lid van de European Federation of Engineering Consultancy Associations (EFCA) heeft ORI ook bijgedragen aan de laatste Industry Barometer, die laat zien dat de 12 maanden van de COVID-19-pandemie invloed hebben gehad op het aannamebeleid, de orderportefeuille, de omzet en de winstgevendheid. Als teken van de ‘terugkeer naar normaal’ is het personeelstekort momenteel echter de grootste uitdaging voor de advies- en ingenieurssector in Europa.

 

Henrik Garver, CEO van de Deense organisatie van advies- en ingenieursbureaus en voorzitter van de taskforce Industry Barometer van EFCA, waar ook de managing director van ORI Christophe Hautier actief is, gaf zijn commentaar op de publicatie van de laatste editie, die de tweejaarlijkse trends en verwachtingen onder Europese raadgevende ingenieurs weergeeft.

 

"De COVID-19-crisis is bezig haar greep op de advies- en ingenieurssector in Europa te verminderen. De markten zijn met 13,3 indexpunten teruggeveerd en de ordervoorraden per voltijdse werknemer zijn met 2,4 maanden gestegen ten opzichte van het voorjaar van 2020", aldus de heer Garver.

 

De onderliggende indicatoren geven echter nog steeds reden tot bezorgdheid. De ordervoorraad ligt nog steeds onder het niveau van voor de crisisjaren, de werkgelegenheid heeft zich licht hersteld, maar de EFCA-werkgelegenheidsindex blijft dicht bij een historisch laag niveau.

 

De heer Garver voegde daaraan toe: "Het gebrek aan projecten is nog steeds een grote zorg van de EFCA-leden. Maar als indicator voor een normalere situatie is het personeelstekort de meest in het oog springende zorg. Lage honoraria, digitalisering en administratie zijn ook belangrijker geworden. De winstgevendheid voor 2020 zal naar verwachting dalen, vergeleken met de gemiddelde 5,4 procent in 2019.

 

De COVID-19-crisis treft alle landen in de EU en vraagt om zowel nationale economische beleidsreacties als Europese steunmaatregelen. EFCA eist daarom een snelle Europese goedkeuring van de nationale herstel- en veerkrachtplannen en de afronding van het ratificatieproces voor de uitvoering van de herstel- en veerkrachtfaciliteit."

 

De EFCA-barometer (voorjaar 2021) is beschikbaar op ori.be/nl/efca-documenten.

 

EFCA heeft ledenverenigingen in 29 landen en is de enige Europese federatie die de zakelijke belangen van professionele engineering consultancy en aanverwante diensten vertegenwoordigt, een sector die in Europa werk biedt aan ongeveer een miljoen mensen.


Lees ook

Beleid

11 april 2024

Nieuwe EU-regels ter verbetering van de behandeling en hergebruik van stedelijk afvalwater

Op 10 april keurde het Europees Parlement het akkoord goed dat in januari 2024 met de Raad is bereikt over de herziening van de EU-normen voor waterbeheer en de behandeling van stedelijk afvalwater om de volksgezondheid en het milieu beter te beschermen.

lees meer

Partners

11 april 2024

Gidsen voor duurzaamheidsrapportage

Twee VBO-gidsen om grote ondernemingen en kmo’s te helpen bij hun ESG-rapportage

lees meer

Beleid

10 april 2024

Nieuw regelgeving voor voorschotten in overheidsopdrachten

De wet van 22 december 2023 heeft de regelgeving inzake overheidsopdrachten gewijzigd teneinde de toegang van KMO's tot die opdrachten te bevorderen. De belangrijkste maatregelen die door deze wet worden ingevoerd, hebben betrekking op de regels voor het toekennen van voorschotten.

lees meer