Sector

17 november 2021

Europese advies- en ingenieursmarkten herstellen van crisis

Uit de laatste Industriebarometer van de European Federation of Engineering Consultancy Associations (EFCA) blijkt dat het in het voorjaar verwachte herstel zich heeft doorgezet: over het geheel genomen is het aantal personeelsleden duidelijk toegenomen, evenals de orderportefeuille, de omzet en de winstgevendheid. De grootste uitdaging voor de advies- en ingenieurssector in Europa is momenteel het tekort aan personeel.

 

Henrik, Garver, CEO van de Deense vereniging van raadgevende ingenieurs en voorzitter van de taskforce Industriebarometer van de EFCA, gaf zijn commentaar bij de publicatie van de laatste Industriebarometer van de EFCA, die de tweejaarlijkse trends en verwachtingen onder Europese raadgevende ingenieurs weergeeft.

 

"Hoewel COVID-19 nog steeds een uitdaging vormt voor het ondernemingsklimaat en de Europese samenleving in het algemeen, is de impact op de advies- en ingenieurssector in Europa aanzienlijk verminderd in vergelijking met de situatie 6, 12 en 18 maanden geleden", aldus de heer Garver.

 

De onderliggende indicatoren blijven reden geven tot groeiend optimisme. De werkgelegenheid is aanzienlijk toegenomen met 105,8 indexpunten sinds het voorjaar van 2021. De gemiddelde omzet per werknemer voor de markten die door deze versie van de EFCA-barometer worden bestreken, bedraagt 154 301 euro, waaruit blijkt dat de Europese advies- en ingenieurssector nog steeds aanzienlijke waarde en inkomsten creëert.

 

De heer Garver voegde daaraan toe: "Personeelstekort is de grootste bron van zorg. Lage honoraria en digitalisering zijn belangrijker geworden. De winstgevendheid voor 2020 bedroeg gemiddeld 7,1 procent, vergeleken met 5,4 procent in 2019.

 

Hoewel alle indicatoren nu terug lijken te zijn op het niveau van voor de crisis, is er enige onzekerheid over een duurzaam herstel vanwege de recente stijging van het aantal COVID-19-gevallen in heel Europa. Hoewel er nog steeds maatregelen nodig zijn om de gevolgen van de coronavirus-crisis aan te pakken, pleit EFCA sterk voor meer en gerichte investeringen in het koolstofvrij maken van de economie en de gebouwde omgeving. De sector van advies- en ingenieursbureaus speelt een belangrijke rol bij de verwezenlijking van Europa's ambitieuze doelstellingen op het gebied van klimaatverandering".

Bron: EFCA


Lees ook

Professioneel

24 januari 2022

COVID-19 - Nieuwe maatregelen Omikron-besmettingen

Hierbij vindt u een overzicht van de maatregelen die vanaf 23 januari tot 28 februari 2022 van toepassing zijn voor de gehele private sector (met uitzondering van de zorgsector en onderwijs).

lees meer

Leden

13 januari 2022

Fietsen door de Heide wint prestigieuze International Design Award

Fietsen door de Heide vormt voor heel wat fietsliefhebbers sinds deze zomer een unieke beleving. Afgelopen weekend won deze houten fietsbrug in het Nationaal Park Hoge Kempen - een coproductie van Witteveen+Bos en Maat-Ontwerpers - de prestigieuze International Design Award (IDA) in de Verenigde Staten.

lees meer

Professioneel

18 november 2021

COVID-19: voortaan brede mondmaskerplicht en verplicht telewerk

Het Overlegcomité van 17/11/2021 heeft de coronasituatie in ons land besproken en een reeks nieuwe beschermingsmaatregelen beslist. Zo komt er een brede mondmaskerplicht en verplicht telewerk. Een strikte naleving is noodzakelijk als we een lockdown willen vermijden.

lees meer