Professioneel

25 maart 2020

Tijdelijke opschorting van de procedure voor de sociale verkiezingen

In het licht van het strikte en uitzonderlijke kader waarin we verkeren naar aanleiding van de corona-epidemie, zijn de sociale partners op dinsdag 24 maart 2020 in de NAR tot een akkoord gekomen omtrent de bepalingen bij de beslissing van de G10 om tijdelijk de procedure voor de Sociale verkiezingen 2020 op te schorten. 

 

De Raad adviseert dat de Koning een nieuwe datum vastlegt voor de sociale verkiezingen. Hij suggereert de periode van 16 tot 29 november 2020, afhankelijk van hoe de huidige gezondheidssituatie door het coronavirus verder evolueert. 

 

Alle akkoorden gesloten op datum van de tijdelijke opschorting van de verkiezingsprocedure worden behouden en blijven onveranderd, behalve de akkoorden die doelloos zijn geworden en die uitdrukkelijk het coronavirus vermelden (bv. akkoorden over stemming per brief). 

 

De sociale partners zijn in het bijzonder overeengekomen om:  

  • de procedure op te schorten vanaf dag X+36 (de dag na de laatste nuttige dag voor indiening van de kandidatenlijsten)
  • derhalve de indiening van de kandidatenlijsten te laten verlopen zoals gepland (uiterlijk op X+35), maar de mededeling aan het personeel van de kandidatenlijsten in papieren of elektronisch formaat, op te schorten
  • de ontslagbescherming te garanderen voor de op dag X+35 volgens de regels ingediende kandidaten
  • te garanderen dat het sociaal overleg tijdens de periode van tijdelijke opschorting wordt voortgezet binnen de organen in hun huidige samenstelling
  • wat de (potentiële) plaatsvervangende kandidaten betreft op dagen X+54 en X+76, de periode van zogeheten 'occulte bescherming' op te schorten vanaf (de actuele) dag X+36 tot de nieuwe (fictieve) dag 'X', die te bepalen is naargelang de gewijzigde kalender van de sociale verkiezingen, hetzij 36 dagen voor hervatting van de kalender van de sociale verkiezingen
  • de tweede kiesvoorwaarde van uitzendkrachten te berekenen (26 dagen tussen X en X+77) gedurende een periode die loopt vóór en na de schorsing
  • de oorspronkelijke datum Y te behouden (in mei 2020) als criterium voor het onderzoek naar de verkiesbaarheidsvoorwaarden, ook voor de plaatsvervangende kandidaten
  • inzake de beschermingsperioden van beschermde werknemers (wet van 19/03/1991) als gevolg van de sociale verkiezingen van 2016 die geen kandidaat zouden zijn in 2020, het onderscheid te maken tussen werknemers die werden ontslagen tot en met 17 maart 2020 (datum van de G10-verklaring) en na die datum: 
  • tot en met 17 maart 2020, wordt de vergoeding bedoeld in art. 17 §1 berekend tot en met de oorspronkelijke fictieve datum (tussen mei en juli 2020) van de installatie van de organen (ten laatste op Y+45)
  • na 17 maart 2020, wordt de vergoeding bedoeld in art. 17 §1 berekend tot en met de nieuwe datum van installatie van de organen (na het uitstellen van de sociale verkiezingen 2020) 
  • tot slot, in het specifieke geval van délégués die zes extra maanden beschermd zijn in toepassing van artikel 2, §2, al. 2, van de wet van 19/03/1991, zullen die zes maanden lopen vanaf de eerste dag van de nieuwe periode van sociale verkiezingen (nieuwe dag Y) 

 

De volledige stopzetting van de verkiezingsprocedure kan worden vastgesteld in ondernemingen waar geen enkele kandidatenlijst ten laatste op X+35 werd ingediend.

Het einde van de tijdelijke opschorting is op dit moment voorzien in het najaar, op een datum die voortvloeit uit de nieuwe verkiezingsperiode te bepalen door de Koning op advies van de Nationale Arbeidsraad.

 

De sociale partners roepen de regering op om met spoed het wetgevend en regelgevend kader in die zin goed te keuren om alle betrokken partijen de broodnodige rechtszekerheid te geven.

 

Bron: VBO

Wat zijn 'sociale verkiezingen'?

De sociale verkiezingen voor de oprichting en de vernieuwing van de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk zullen plaatsvinden in 2020.

Deze sociale verkiezingen betreffen meer dan 6000 ondernemingen. Onder onderneming moet worden verstaan, zowel ondernemingen uit de private sector met handels- of industriële finaliteit, als  ondernemingen zonder winstoogmerk, zoals de sociale en gezondheidsdiensten.

 

De sociale verkiezingen hebben tot doel ongeveer 9000 organen op te richten of te vernieuwen, meer bepaald 3000 ondernemingsraden en 6000 comités voor preventie en bescherming op het werk.

 

Er moet een ondernemingsraad worden opgericht in alle ondernemingen die gewoonlijk gemiddeld ten minste 100 werknemers tewerkstellen. Bovendien moeten deze raden ook worden vernieuwd van zodra een onderneming gewoonlijk gemiddeld ten minste 50 werknemers tewerkstelt. In de ondernemingen die tussen 50 en 99 werknemers tewerkstellen en die een ondernemingsraad moeten vernieuwen, moet niet worden overgegaan tot de verkiezing van de leden van de raad. Hun mandaat zal worden uitgeoefend door de verkozen personeelsafgevaardigden van het comité voor preventie en bescherming op het werk.

 

Er moet een comité voor preventie en bescherming op het werk worden opgericht of vernieuwd in alle ondernemingen die gewoonlijk gemiddeld ten minste 50 werknemers tewerkstellen.

 

De ondernemingsraden en comités voor preventie en bescherming op het werk, zijn inspraakorganen in de onderneming die paritair zijn samengesteld uit enerzijds het ondernemingshoofd en zijn vertegenwoordigers, en anderzijds de vertegenwoordigers van de werknemers in de onderneming.

 

Het ondernemingshoofd wijst de leden van zijn afvaardiging aan onder het leidinggevend personeel, terwijl de leden van de werknemersafvaardiging verkozen worden door de werknemers zelf en voorgedragen worden door de representatieve werknemers- en kaderledenorganisaties (deze laatste enkel bij verkiezingen voor de ondernemingsraad).

 

Bron en meer info: FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg


Lees ook

Beleid

11 april 2024

Nieuwe EU-regels ter verbetering van de behandeling en hergebruik van stedelijk afvalwater

Op 10 april keurde het Europees Parlement het akkoord goed dat in januari 2024 met de Raad is bereikt over de herziening van de EU-normen voor waterbeheer en de behandeling van stedelijk afvalwater om de volksgezondheid en het milieu beter te beschermen.

lees meer

Partners

11 april 2024

Gidsen voor duurzaamheidsrapportage

Twee VBO-gidsen om grote ondernemingen en kmo’s te helpen bij hun ESG-rapportage

lees meer

Beleid

10 april 2024

Nieuw regelgeving voor voorschotten in overheidsopdrachten

De wet van 22 december 2023 heeft de regelgeving inzake overheidsopdrachten gewijzigd teneinde de toegang van KMO's tot die opdrachten te bevorderen. De belangrijkste maatregelen die door deze wet worden ingevoerd, hebben betrekking op de regels voor het toekennen van voorschotten.

lees meer