Professioneel

19 oktober 2020

COVID-19: Telewerk is opnieuw de regel

Telewerk maakt deel uit van de maatregelen die op vrijdag 16 oktober 2020 werden overeengekomen ter bestrijding van het COVID-19-virus, net zoals de verplichte sluiting van de inrichtingen uit de horecasector. Voor advies- en ingenieursbureaus geldt dus ook weer de verplichting om waar mogelijk te telewerken.

 

Belangrijk hierbij is wel te melden dat er rekening moet gehouden worden met de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten en de dienstverlening, en dat het evenwel belangrijk is dat personeelsleden een band behouden met zowel hun collega's als de onderneming, vereniging of dienst waarin of waarvoor zij werken. Ook wordt gesteld dat de werkgever goed georganiseerde en beperkte terugkeermomenten kan inplannen voor de telethuiswerkers, met respect voor de sanitaire voorschriften. 


Indien telethuiswerk niet wordt toegepast, moeten de ondernemingen, verenigingen en diensten de regels van social distancing garanderen, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.


In het kort:

Telethuiswerk is opnieuw de regel:

  • in alle ondernemingen, alle verenigingen en alle diensten;
  • voor alle personeelsleden wiens functie zich ertoe leent;
  • en in de mate dat de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten en de dienstverlening dit toelaat.

Alle ondernemingen, verenigingen en diensten kunnen eveneens goed georganiseerde ‘terugkeermomenten’ organiseren, en met respect voor de sanitaire voorschriften.

 

De generieke gids ter bestrijding van de verspreiding van COVID-19 op het werk (versie 2) en de sectorgidsen kan je hier terugvinden. 

 

 

Bronnen: FOD WASO, Partena Professional


Lees ook

Professioneel

26 november 2020

Bekijk hier het ORI-webinar 'Building a Single Source of Truth'

Gegevens die gebruikt worden in bouwprojecten worden vaak opgeslagen en gebruikt in verschillende databronnen (ERP, CRM, BIM, …). Omdat deze tools meestal niet met elkaar praten, blijven we achter met silo-informatie, waarbij de het extraheren en verzamelen van deze gegevens niet alleen tijdrovend is, maar ook zeer foutgevoelig. In samenwerking met Autodesk en met ondersteuning van Agentschap Innoveren en Ondernemen. Herbekijk hier het webinar van 25/11.

lees meer

Sector

24 november 2020

VBO 125 & Beyond: 'De advies- en ingenieursbureaus in 2030'

Het VBO vroeg zijn leden-sectorfederaties hoe zij hun sector zien evolueren richting 2030. Christophe Hautier, managing director van ORI, blikt vooruit.

lees meer

Professioneel

1 november 2020

Ministrieel Besluit COVID-19: 'Telethuiswerk verplicht'

Telethuiswerk is vanaf 02/11/2020 verplicht bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten voor alle personeelsleden, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening.

lees meer