Professioneel

24 januari 2022

COVID-19 - Nieuwe maatregelen Omikron-besmettingen

Voorstel van de G10 (VBO, Unizo, Ucm, Boerenbond, ACV en ACLVB, maar zonder ABVV) van uitzonderlijke maatregelen zonder enig precedent voor later:

 

1. Inwerkingtreding

Vanaf 23 januari tot 28 februari 2022 van toepassing voor de gehele private sector (met uitzondering van de zorgsector en onderwijs)

 

2. Maximaal inzetten op preventie

  • Strikte toepassing en naleving van de veiligheids- en gezondheidsregels in de ondernemingen (generieke gids en sectorale protocols).
  • Telewerken waar mogelijk maximaal toepassen, met terugkeermogelijkheid.
  • Quarantaine-regels snel evalueren op hun effectiviteit

 

3. Set van maatregelen

  • Tijdelijke werkloosheid: Inschakelen van tijdelijke werklozen in een andere onderneming met behoud van 75% van de uitkering door tussenkomst van uitzendbureaus en regionale bemiddelingsdiensten.
  • Tijdskrediet, landingsbanen en thematische verloven: Werknemers in deze stelsels kunnen hun lopend verlofstelsel (ongeacht vorm van onderbreking) schorsen om tijdelijk terug aan de slag te gaan of meer arbeidsuren te presteren met behoud van 75% van de uitkering. Ook mogelijkheid om overuren te presteren op de werkdagen (standpunt RVA tijdelijk opheffen).
  • Tijdelijke contracten: Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur die de wettelijke maximale duur hebben uitgeput en die worden verlengd met minstens 7 dagen, worden in deze periode niet beschouwd als een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur
  • Gepensioneerden: Onbeperkte cumul toelaten van arbeidsinkomen en pensioen, ook voor vervroegd gepensioneerden.

  • SWT: Mensen in SWT mogen in eigen of andere onderneming met behoud van 75% van de uitkering en behoud van de bedrijfstoeslag aan de slag gaan.

  • Asielzoekers: Mensen die over een legale verblijfstitel (voorlopig of permanent) beschikken mogen onmiddellijk aan de slag en moeten geen vier maanden wachten.

  • Studentenarbeid: Neutralisering van de gepresteerde uren in de betrokken periode ten belope van maximaal 45 uren in de teller van 475 uren. Neutralisering van het extra inkomen voor wat betreft bijvoorbeeld kinderbijslag en studiebeurzen.

 

Opmerking : neutralisatie van de gevolgen ingevolge extra inkomsten verworven tijdens de hogervermelde periode, zodat verrassingen nadien vermeden worden zowel op het vlak van fiscaliteit als sociale aanvullingen.

 

4. Condities/criteria voor ondernemingen

Geen absoluut cijfer van absenteïsme wegens onwerkbaar, maar wel informatieverstrekking op bedrijfsniveau opdat de werknemers en/of hun vertegenwoordigers op de hoogte zouden zijn van het eventuele gebruik van de voorgestelde maatregelen. Dit laat toe om het draagvlak in het bedrijf te versterken.


Lees ook

Beleid

11 april 2024

Nieuwe EU-regels ter verbetering van de behandeling en hergebruik van stedelijk afvalwater

Op 10 april keurde het Europees Parlement het akkoord goed dat in januari 2024 met de Raad is bereikt over de herziening van de EU-normen voor waterbeheer en de behandeling van stedelijk afvalwater om de volksgezondheid en het milieu beter te beschermen.

lees meer

Partners

11 april 2024

Gidsen voor duurzaamheidsrapportage

Twee VBO-gidsen om grote ondernemingen en kmo’s te helpen bij hun ESG-rapportage

lees meer

Beleid

10 april 2024

Nieuw regelgeving voor voorschotten in overheidsopdrachten

De wet van 22 december 2023 heeft de regelgeving inzake overheidsopdrachten gewijzigd teneinde de toegang van KMO's tot die opdrachten te bevorderen. De belangrijkste maatregelen die door deze wet worden ingevoerd, hebben betrekking op de regels voor het toekennen van voorschotten.

lees meer