Pers

9 december 2022

Whitewood & Immobel en BC Materials slepen ORI-prijzen binnen op de Belgian Construction Awards 2022

In het prachtige Martin's Château du Lac in Genval werden de winnaars van de Belgian Construction Awards onthuld tijdens een memorabele gala-avond. Whitewood & Immobel winnen met het Multi-project de Climate Future Construction Project Award, en BC Materials sleept de Climate Future Product/Concept Award in de wacht. ORI-lid Tractebel heeft de Smart Innovations Awards gewonnen en is derde geworden in de categorie Belgian Construction Project. Proficiat!

 

Climate Future Construction Project Award voor 'Multi' van Whitewood & Immobel

Het Multi-project is het verhaal van een bijzondere transformatie in het kloppend hart van onze hoofdstad. Veel méér dan een renovatie is dit project een blikopener naar de hedendaagse woonbuurt en naar de sociale diversiteit binnen de stadsomgeving. De jury waardeert de aandacht voor het participatieve luik en het grote consortium van partners dat zijn expertise heeft gebundeld op vlak van esthetiek en duurzaamheid. Het Multi-project is als pilootproject van de ‘Green Deal Vlaanderen Circulair’ een ware proeftuin voor grootschalige urban mining. Tal van principes van de circulaire bouw worden toegepast om zoveel mogelijk bouwmaterialen te hergebruiken of te recycleren. Wat duurzaamheid betreft, is dit gebouw een uitmuntend voorbeeld van een totaalconcept met grote innovatieve kracht en met respect voor het verleden.

 

Tweede plaats: 'Ledegem wordt Leaudegem' van Hellowater

Derde plaats: 'Portier 51' van CAAAP

Climate Future Product/Concept Award voor 'Gent Waste Brick for DinG' van BC Materials

In een wereld waar we zoeken naar manieren om de koolstofuitstoot te beperken, is een product als de Gent Waste Brick for DING een absolute verrijking. De jury waardeert de gedurfde visie van de opdrachtgevers om via een schoon en eenvoudig productieproces een zeer ambachtelijk en op maat vervaardigd materiaal te creëren. En dat binnen een geheel nieuwe constructie. Een gouden pluim van de jury gaat naar de toepassing van de korte keten, waarbij afbraakmateriaal uit de onmiddellijke regio gebruikt wordt voor de vervaardiging van een lokaal product.

 

Tweede plaats: 'Forestlines' van Paulussen Houthandel

Derde paats: 'CIRCL' van Vanhout

 

Tractebel wint de Smart Innovation Award

Het project Agrotopia onderscheidt zich als een uitermate veelzijdig project dat op verschillende domeinen vernieuwend en vooruitstrevend is. Het project getuigt van een intensieve samenwerking tussen diverse disciplines en partners. Het verbreedt niet alleen de toekomstmogelijkheden voor de glastuinbouw als voedselproducent, maar is ook een voorbeeld voor andere industrieën op vlak van ruimtegebruik, circulariteit, innovatieve architectuur en duurzame techniek. De hoge ambities op vlak van inhoud en technologie krijgen vorm in een uitnodigend gebouw, dat een inspiratiebron kan zijn voor organisaties binnen en buiten de sector.

 

Tractebel is tevens derde geworden met het project 'RTBF Media Square' in de categorie Belgian Construction Project Award. 

 

Climate Future Construction Project Award (ORI)
1e plaats: Whitewood & Immobel
2e plaats: Hellowater
3e plaats: CAAAP

 

Climate Future Product/Concept Award (ORI)
1e plaats: BC Materials
2e plaats: Paulussen Houthandel
3e plaats: Vanhout

 

Belgian Construction Project Award (Autodesk)
1e plaats: Artem
2e plaats: Artes Group
3e plaats: Tractebel

 

Smart Innovation Award (AFAS Software)
1e plaats: Tractebel
2e plaats: Loxone Benelux
3e plaats: IMEC

 

Communication Award (Federale Verzekering)
1e plaats: De Coene Products
2e plaats: SBE
3e plaats: Feredeco

 

Snelste Groeier in de Bouw
1e plaats: DEME Infra
2e plaats: Sogeplant

3e plaats: CIT Blaton

 

Bouwvrouw van het Jaar
Winnares: Catherine Vangilbergen (Van Roey Vastgoed)
 

Bouwman van het Jaar
Winnaar: Jan Vrijs (Skilpod)

 

Young Construction Personality van het Jaar
Winnares: Dorien Callaert (Dero Construct)

 

Meer info: belgianconstructionawards.be


Lees ook

Sector

14 juli 2023

Groepszakenreis ‘Ivoorkust’

Awex, FIT en hub.brussels organiseren een economische zending naar Ivoorkust, die plaatsvindt van 2 tot 6 december 2023 in Abidjan. Doelsectoren zijn onder andere infrastructuur, groene economie en energie.

lees meer

stORIes

26 juni 2023

Administratief Centrum Etterbeek - Jachthof

Een terugblik op een ambitieus project op het gebied van duurzaamheid, respect voor het milieu en het aangaan van energie-uitdagingen.

lees meer

Professioneel

15 juni 2023

AREI - Bijwerking van thematische fiches

De thematische fiches gepubliceerd door de Algemene Directie Energie (FOD Economie) over het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties werden bijgewerkt om rekening te houden met de wijzigingen in de drie boeken op 1 juni 2023.

lees meer